Geld voor renovatie parochiehuis

Het college van B en W van de gemeente Ommen heeft besloten om een subsidie van 12.500 euro te verlenen aan Stichting Vilsteren Samen Actief voor renovatie en inrichten van het parochiehuis in Vilsteren om het in de toekomst te kunnen gebruiken als dorpshuis en ontmoetingsplek.

De Stichting Vilsteren Samen Actief heeft het beheer van het parochiehuis overgenomen van de oude beheerders. Het parochiehuis willen zij opknappen om het ook in de toekomst voor de gemeenschap in de kern Vilsteren te kunnen gebruiken als dorpshuis en ontmoetingsplek. “Wij willen graag de leefbaarheid in het dorp houden voor zowel jong en oud. Daarnaast moet het ook betaalbaar zijn voor iedereen. We organiseren onder andere inloopmiddagen en wandelingen”, vertelt Gerard Rietman, voorzitter van de Stichting Vilsteren Samen Actief. 

Subsidie is hard nodig

“Het parochiehuis is al gedeeltelijk opgeknapt. Maar het gebouw moet nog verduurzaamd worden. Daarnaast moet er nog geschilderd worden en de vloeren moeten worden vernieuwd. Met de subsidie zijn we blij, maar die is ook echt wel nodig. Er zijn nog genoeg wensen voor nu maar ook voor de toekomst”, laat Gerard weten. Het parochiehuis in Vilsteren wordt gebruikt voor onder andere begrafenissen, vergaderingen en feestjes. “Er zijn veel verenigingen die gebruik van het gebouw maken zoals de koersbal, oudervereniging, yoga, gym, toneel, Acvilda kaartclub, de dansclub en De Stuwzangers houdt hier een wekelijkse repetitie”.

Het doel van Stichting Vilsteren Samen Actief is gelden bij elkaar te verzamelen voor het behoud en onderhoud van onder andere het parochiehuis in Vilsteren. Stichting Vilsteren Actief heeft een bestuur van vijf leden waarvan Gerard de voorzitter is. Verder is er een vaste groep vrijwilligers. Dit groepje organiseert in grote lijnen alles rondom de activiteiten. Al naar gelang de activiteit worden er meerder vrijwilligers bij de activiteit betrokken.

Verschillende activiteiten

“De levende kerstwandeltocht is één van de bekende activiteiten die georganiseerd wordt door Stichting Vilsteren Samen Actief. Op Tweede Kerstdag bij het invallen van de avond kun je in de bossen van Vilsteren onder begeleiding van een verteller een wandeling maken door het kerstverhaal”. 

Naast deze wandeltocht organiseert Stichting Vilsteren Samen Actief een wandeltocht in het voorjaar (Vilsterse wandeltocht) en in het najaar De Balkenbrijtocht. Deze heeft onlangs plaatsgevonden. Voor meer informatie kijk op www.devilsterij.nl.

Bron: De Toren, https://www.detoren.net/regio/hardenberg/ommen/41029/geld-voor-renovatie-parochiehuis

Foto: G. Brokelman